__Ieder jaar op een zaterdagmiddag in november, op zo’n dag dat het drie minuten nadat het licht is geworden weer donker wordt, klim ik naar zolder. Achter de schuifdeurtjes, achter de wandelschoenen en achter de doos met nog in te plakken foto’s, staat de grote doos met kerstspullen. Hoewel kerst nog ver is en de zilveren ballen nog even mogen blijven slapen, moet ik toch in die doos zijn.
_Want morgen is het eerste advent. En daar, in een bedje van kerstslingers en vloeipapier ligt de adventsster.
Het is een fragiele ster van melkwitte kunststof. Mooi is hij eigenlijk niet, vast ook niet duur geweest. Zeven punten heeft hij. Uit zeven ouderwetse kerstlampjes schijnt prachtig roomwit licht. Van een van de punten is een klein stukje afgebroken. Vreemd genoeg is dat gebeurd toen hij nog niet onder onze robuuste hoede was, maar in het stille huis van tante Aag woonde. Want de adventsster was van haar. Mijn ouders hadden zelf ook zo’n ster, precies dezelfde. Wie in onze familie de traditie begonnen is om in de adventstijd een ster te laten branden weet ik niet. Een beetje gewaagd was het misschien wel, tikje Rooms, maar we waren en zijn erg aan de traditie gehecht. Op 8 december 1993, toen tante Aag zachtjes uit het leven weggleed, brandde de adventsster voor haar raam. En vanaf 1994 brandt hij bij ons. Voor het raam naast de voordeur. Aan zijn eigen haakje, stekker in een speciaal aangelegd stopcontact. Ieder jaar is het weer even spannend. Doet hij het nog? En ieder jaar is daar even die kleine adventsbeleving. Dat het licht gaat schijnen als je er bijna niet op durfde hopen. En terwijl ik de adventskandelaar van vier nieuwe kaarsen voorzie, waarvan er morgen één zal branden, denk ik aan onze lieve tante Aag. Fragiel, beetje ouderwets, ook niet zo mooi. En prachtig verstild licht verspreidend als haar ster.


Marjolein
1/5/2012

Mond vol tanden, wangen vol tranen. Ontroerend mooi.
liefs

Reply
1/5/2012

Prachtig beschreven Ada, je hebt er een lezer bij! En...Ik heb de ster gezien, wat was het gezellig maandag, Dank voor jullie goede zorgen.

Reply
Sandra
1/5/2012

Volgens mij hadden wij thuis eenzelfde adventster! Zo simpel maar zo mooi! Wat een mooi verhaal Ada!

Reply
Josette
1/5/2012

Ook al kan ik me tante Aag niet herinneren en dus ook de adventster niet, ik vind het een hele mooie column!

ReplyLeave a Reply.